Jajeczna uczta w postaci placków omletowych z dodatkiem pokrzywy, podanych w towarzystwie pasty jajeczno – warzywnej. Ciekawa i smaczna kompozycja nie tylko dla jaroszy.
Omlety pokrzywowe z pastą jajeczno – warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i pozostawić do wystudzenia.
Jajka ubić na puszystą masę, dodając pokrzywę, kaszę, mak, oliwę/olej i wszystkie przyprawy.
2.Z powstałej mieszanki upiec na suchej, rozgrzanej patelni 24 średniej wielkości omlety.
3.Gotowane jajka obrać ze skorupek. Następnie jajka, buraki oraz seler zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać posiekaną zieleninę, wlać sos sojowy i sok z cytryny, wsypać gorczycę, owoce kolendry, gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać, dokładając jogurt.
Przygotowane wcześniej omlety podawać z dodatkiem pasty.
Komentarze