Pasta jajeczna z dodatkiem duszonych warzyw – brokuła i białej cebuli. Pasta z orientalną nutą smakową i pikantnie doprawiona. Świetna na kanapki, a także podana jako przystawka, np. na krakersach czy nachosach.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
7 jajek ugotowanych na twardo
140 g brokuła
1 większa biała cebula (110 g)
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka estragonu suszonego
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonej białej gorczycy
¼ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Pasta jajeczna z brokułem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrane i posiekane cebulę i czosnek oraz posiekanego brokuła. Wsypać estragon, owoce kolendry, gorczycę i po szczypcie soli i cukru. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać sos sojowy i dusić kolejne 5 min, mieszając.
2.Wystudzone duszone warzywa wymieszać z obranymi ze skorupki i posiekanymi jajkami. Dołożyć majonez, wlać sok z cytryny i dodać natkę pietruszki. Całość wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze