Parfait po polsku z jagodami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przygotowałam własną wersję słynnego francuskiego deseru. Parfait to zwykle mrożony krem lub sok owocowy, ja użylam zimnego jogurtu i jagód.

  • 10 min

Składniki:

  • jagody 200g,
    cukier puder 2 łyżki,
    jogurt naturalny 200g,
    miód 8 łyżeczek,
    3-4 biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Parfait po polsku z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parfait po polsku z jagodami 1. Jagody i jogurt powinny być schłodzone.
    Jagody łączymy z cukrem pudrem. Odstawiamy je, aby puściły sok, Gdy cukier puder się rozpuści rozgniatamy je delikatnie łyżką. Jogurt naturalny łączymy z miodem i dokładnie mieszamy.
  • Parfait po polsku z jagodami 2. W trzech szklaneczkach układamy na przemian warstwę jagód i warstwę jogurtu np. po jednej łyżeczce. Tuż przed podaniem parfait posypujemy pokruszonymi biszkoptami. Gorąco polecam i życzę smacznego :-)

Porady

Nie posypujemy wcześniej gdyż biszkopty "rozpuszczą się" od jogurtu lub jagód. Parfait można podawać na śniadanie, ale również jako zdrowszą wersję deseru jagodowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować