Danie włoskie w wersji po polsku z piersią z kurczaka marchwią i cebulką . Podane z sosem pomidorowym smakuje wyśmienicie
Składniki:
Makaron:
2 i 1/2 szkl mąki
4 duże jajka
Farsz:
2 duże piersi z kurczaka
2 średniej wielkości marchwie
1 średnia cebula
po 1 malej łyżeczce:
tymianku, bazyli
po 1/2 łyżeczce :
przyprawy do pizzy, przyprawy do spaghetti
Sos pomidorowy:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( u mnie pudliszki)
1000 ml wody
po 1 łyżce oregano i bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól pieprz
200 g śmietany 18%
mąką + woda
Fagottini po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do miski. Po kolei dodawać jajka cały czas mieszając trzepaczką. Gdy składniki się połączą wyrabiać ciasto rękoma.
2.Jędrne ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 min by odpoczęło
3.Farsz:
Piersi pokrój w cienkie plastry a następnie w drobną kostkę. Dodaj przyprawy i wymieszaj, odstaw na 10 min
4.Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
5.Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, i przesmaz mięso ok 15 min
6.Do ostudzonego mięsa dodaj marchew i cebulę wymieszaj.
7.Stolnicę posyp mąką. Ciasto podziel na kawałki, cienko rozwałkuj. Pokrój na 9 cm kwadraty.
8.Na środek każdego nałóż farsz. Boki (góra i dół) sklej ze sobą a następnie (prawo i lewo) i zaciśnij tworząc sakiewki.
9.Sakiewki posyp delikatnie mąką ,przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz.
Gotuj ok 4 min. w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy
10.Sos:
Koncentrat wymieszaj z wodą. Doprowadź do wrzenia.
11.Zmneijsz ogień dodaj przypraw i wymieszaj. Gotuj 10 min. Do kubka wlej odrobinę sosu dodaj śmietanę i rozprowadź. Dodaj do sosu gotuj jeszcze 10 min
12.Sos zatrzep mąką ( ilość zależy od nas jak gęsty chcemy sos)
Komentarze