PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM, TUŃCZYKIEM i OLIWKAMI (PEPERONI RIPIENI di PANE, TONNO e OLIVE)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Próbowaliście już kiedys takiego farszu? Jest wspaniały! Bardzo popularne nadzienie we Włoszech, z chleba i tuńczyka. Super pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Papryka przygotowana w ten sposób smakuje wyśmienicie, a sos pomidorowy idelanie nadaje się do makaronu...

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg papryki (małe z cieńkim miąszem)
    ok. 350 g czerstwego chleba (bez skórki, nalepiej pszenno- żytni)
    skórka z chleba
    ok.100 g tuńczyka z puszki
    Garść oliwek bez pestek (czarnych lub zielonych)
    1 łyżka kaparów
    3 fileciki anchois (opcjonalnie)
    1 jajko
    ok. 100 ml mleka (opcjonalnie)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz

    ok.1,5 l passaty pomidorowej
    oliwa z oliwek 
    garść świeżej bazylii 
     
    dodatkowo:
    krótki makaron (np.penne, rigatoni)
    starty ser typu parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Papryka faszerowana

Papryka faszerowana chlebem, tuńczykiem i oliwkami (peperoni ripieni di pane, tonno e olive) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-049utv6 1. Do szerokiego garnka wlej passatę pomidorową. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i rozdrobnioną palcami bazylię. Przykryj i doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszająć.
  • image-10ikneh 2. Paprykę umyj, wytnij od góry otwór i oczyść z nasion.
  • image-1oa3p5e 3. Chleb rozkrusz w dłoniach i (jeśli jest bardzo twardy) namocz w mleku na ok. 5 min., a następnie dokładnie go odciśnij. Do chleba dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, pokrojone fileciki anchois, pokrojone oliwki, kapary, jajko, posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • image-22h2h0e 4. Tak przygotowanym farszem nadziewaj paprykę pozostawiająć troszkę wolnego miejsca od góru (farsz w czasie gotowania pęcznieje!).
  • image-021x9n7 5. Ze skórki od chleba wycinaj kawałeczki wielkości otworu w papryce. Takimi korkami z chleba pozaciskaj otwory.
  • image-20nochy 6. Tak przygotowane papryki wsadzaj do wrzącej passaty i gotuj przez min. 1 godz. Czas gotowania zależy od papryki (zrób próbę wbijajać widelec).
  • image-0cwmk4b 7. We Włoszech do sosu pomidorowego, w którym gotowała się papryka gotuje się makaron, który je sie na pierwsze danie posypany startym parmezanem. Na drugie danie je się paprykę polaną sosem, podaje ją się ze świeżym chlebem.
    Buon Appetito!

Porady

Papryka może być czerwna, żółta lub zielona (chociaż jest najmniej słodka). Jeśli ktoś uprawia swoją w ogórdku, nadaje się idealnie (jest miejsza i ma mniej miąższu), jest lepsza od tej olbrzymiej kupnej. Papryka jest równie smaczna pieczona w piekarniku. Ten sposób nie przewiduje sosu pomidorowego. Naczynie żaroodpore wysmaruj obficie oliwą z oliwek, poukładaj paprykę i polej jeszcze troszkę oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Papryka Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Papryka faszerowana

To może cię zainteresować