CHLEB z OLIWKAMI (PANE con le OLIVE)

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ten chlebek z chrupiącą skórką z dodatkiem oliwek jest idealny z serami i różnego rodzaju wędlinami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 350 g maki pszennej
    100 g mąki semola rimacinata
    80 g otrębów pszennych lub owsianych
    25 g świeżych drożdży
    30-40g smalcu
    1 lyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    150 ml mleka
    ok. 100 ml wody

    2 garście oliwek (bez pestek, zielone lub czarne –mogą być mieszane)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z oliwkami (pane con le olive) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać rozczyn. W ½ szklance ciepłej wody rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Oliwki pokroić na kawałeczki.
  • 2. Wymieszać mąki, a następnie dodać rozczyn, resztę składników i pozostałą wodę (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje, w razie potrzeby dodaj więcej wody).Wyrabiać przez ok.10-15 min. Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 1 godz.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich wyrabiać na lekko opruszonym blacie. Z każdej części rozciągnąć prostokąt (najlepiej rękami), po czym prawy i lewy górny róg założyć do środka, delikatnie przyciskająć (tworząć u góry trójkąt). Wierzchołek powstałego trójkąta zawijać do wewnątrz (jak roladę) tworząc bochenek. Tak przygotowany chlebek włożyć (złączeniem do góry) do kosza lub do długiej foremki keksowej wyścielonej bawełnianą ściereczką, oprószoną mąką. Ponownie odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
  • 4. Chlebki wyłożyć (złączeniem na dół) na blachę wyścieloną papierem , zrobić nacięcia i piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez ok. 45 min.(po ok. 10 min. zmniejszyć temperature do 200°C i piec kolejne 35 min.)
    Buon appetito!!!

Porady

Mąka semola rimacinata, to mąka pszenna z twardej pszenicy durum (rimacinata= podwójnie mielona) w kolorze słomkowym i granulacie ziaren większym niż zwykła mąka. To zniej właśnie powstaję najlepszy włoski makarony, jest również doskonała do wypiekania chleba, pizzy itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować