PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM i KIEŁBASĄ (PEPERONI RIPIENI di PANE e SALSICCIA)

  • wyświetlono: 434 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Papryka nadziewana ryżem i mięsem jest wszystkim doskonale znana. Włoski sposób to nadziewanie jej chlebem i kiełbasą. Super pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba. Papryka przygotowana w ten sposób smakuje wyśmienicie, a sos pomidorowy idelanie nadaje się do makaronu...

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

1 kg papryki (małe z cieńkim miąższem )
ok. 350 g czerstwego chleba (bez skórki, nalepiej pszenno- żytni)
skórka z chleba
ok.200 g kiełbasy (suchej np.chorizzo, kabanosy itp.)
50 g startego sera typu parmezan
2 jajka
ok. 100 ml mleka (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

ok.1,5 l passaty pomidorowej
oliwa z oliwek 
garść świeżej bazylii 
 
dodatkowo:
krótki makaron (np.penne, rigatoni)
starty ser typu parmezan

Sposób przygotowania przepisu:

PAPRYKA FASZEROWANA CHLEBEM i KIEŁBASĄ (PEPERONI RIPIENI di PANE e SALSICCIA)

  • image-049utv61. Do szerokiego garnka wlej passatę pomidorową. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i rozdrobnioną palcami bazylię. Przykryj i doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszająć.
  • image-1mb5dxc2. Paprykę umyj, wytnij od góry otwór i oczyść z nasion.
  • image-1oa3p5e3. Chleb pokroj i (jeśli jest bardzo twardy) namocz w mleku na ok. 5 min., a następnie dokładnie go odciśnij.
  • image-097irmj4. Do odciśnietego z mleka chleba dodaj starty na drobnej tarce ser, pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, jajka, pietruszkę, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokladnie wymieszaj.
  • image-0cy0q1g5. Tak przygotowanym farszem nadziewaj paprykę pozostawiająć troszkę wolnego miejsca od góry (farsz w czasie gotowania pęcznieje!).
  • image-1ju0kon6. Ze skórki od chleba wycinaj kawałeczki wielkości otworu w papryce. Takimi korkami z chleba pozaciskaj otwory.
  • image-2bq1om07. Nadziane papryki wsadzaj do wrzącej passaty i gotuj przez min. 1 godz. Czas gotowania zależy od papryki (zrób próbę wbijając widelec).
  • 8. We Włoszech do sosu pomidorowego, w którym gotowała się papryka gotuje się makaron, który je się na pierwsze danie posypany startym parmezanem. Na drugie danie je się paprykę polaną sosem, podaje ją się ze świeżym chlebem.

Porady

Papryka może być czerwna, żółta lub zielona (chociaż jest najmniej słodka). Jeśli ktoś hoduje swoją w ogórdku, nadaje się idealnie (jest miejsza, ma mniej miąższu i cieńką skórkę), jest lepsza od tej olbrzymiej kupnej.

Papryka jest równie smaczna pieczona w piekarniku.
Ten sposób nie przewiduje sosu pomidorowego. Naczynie żaroodpore wysmaruj obficie oliwą z oliwek, poukładaj paprykę i polej jeszcze troszkę oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatapaprykakiełbasachlebkuchnia włoskapapryka faszerowanapapryka nadziewana

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb faszerowany rybą

Dodane przez: danusia19671

Chleb faszerowany rybą

Szybko się robi i jest przepyszny

bułki z kiełbasą i cebulką

Dodane przez: nszoti

bułki z kiełbasą i cebulą

dawno temu moja babcia piekła ziemniaczane...

Chleb z papryką

Dodane przez: RedakcjaPP

Chleb z papryką

Najbardziej lubię go jeść z pastą...

Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełasą

Dodane przez: Jola1977-1977

Kapuśniaczki z podgrzybkami i kiełbasą

Kapuśniaczki to nic innego jak...

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Dodane przez: Jaga85

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Kto piecze domowe chlebki, wie,...

Chleb bez wyrastania

Dodane przez: joanna30

Chleb bez wyrabiania i wyrastania

Jest to chyba najłatwiejszy i najszybszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE