Pączki z dżemem i kremem mascarpone

4.47 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pączki z tego przepisu są niezwykle puszyste i delikatne. Przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i lekkim jak chmurka kremem będą doskonałym deserem nie tylko na Tłusty Czwartek. Wyglądają bardzo smakowicie aż chce się jeść :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pączki:

    550 g mąki pszennej

    14 g drożdży instant

    70g cukru pudru

    1 szkl ciepłego mleka

    2 jajka+ 2 żółtka - temp. pokojowa

    60 g masła

    łyżka wódki

    szczypta soli


    Krem:

    200 g śmietanki 30%

    250 g mascarpone

    2 łyżki cukru pudru


    dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z dżemem i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pączki: Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Szklanką wycinać koła. Układać na ściereczce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Jeśli nie macie termometru warto wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki.

    Pączki smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić.


    Krem: Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.


    Pączki przekroić na pół, posmarować łyżeczką dżemu i szprycą wycisnąć krem. Nakryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Dżem owocowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować