Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

  • wyświetlono: 660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tworząc ten torcik wzorowała się na słynnym torcie Sachera którego jeszcze nigdy nie piekłam, ale w końcu i jego też upiekę ;) Ciasto jest w punkt słodkie, a słodycz jego przełamana jest kwaskowatym dżemem. Ja dorzuciłam jeszcze bardzo słodkie cukierki czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności i lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć i ciasto też na pewno się uda :)

gotowanietoproste
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na foremkę o śred. 22 cm:

6 jajek kl M
3/4 szkl mąki pszennej
125 g masła
1/2 szkl cukru
3 łyżki cukru
50 g czekolady gorzkiej
1 czubata łyżeczka kakao
ewent. 5-6 cukierków truflowych

dodatkowo:
125 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
około 1/2 słoika dżemu rabarbarowego lub morelowego np. domowego
polewa:
20 g masła
5 łyżeczek cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżka zimnego mleka
ewent drobno pokrojone orzechy laskowe lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

  • 1. Pieczenie

    1. Białko oddzielamy od żółtek.
    2. Białka ubijamy na sztywno i utrwalamy 3 łyżkami cukru.
    3. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    4. Tymi samymi ubijakami, ucieramy masło z cukrem dodając po jednym żółtku w trakcie miksowania. Następnie dodajemy mąkę, kakao, roztopioną czekoladę i ewentualnie pokrojone cukierki (ja dodałam bo nie miał ich kto zjeść, a w ciasto wpasowały się idealnie)
    Miksujemy całość i wykładamy do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.

    Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do suchego patyczka

    Złożenie

    5. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
    6. Na dolny blat wykładamy grubszą warstwę dżemu, a następnie przykrywamy blatem.
    Mascarpone miksujemy z cukrem i wykładamy na drugi blat, możemy jeszcze posmarować ostatni blat dżemem cienko i dopiero przykryć ciasto.


    Polewa

    7. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i posypujemy po wierzchu orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoczekoladaDeserczekoladowyszybkiłatwyprostykrem mascarponedżem rabarbarowyz mascarponetorckmocno wilgotnyjak brownie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym

Mocno czekoladowe ciasto przełamane...

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką...

Taki właśnie torcik jest dla mnie...

CIASTO CZEKOLADOWE NAJLEPSZE - PUSZYSTE , ŁATWE , MOKRE!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i...

Ciasto składa się z 2 marchewkowych...

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Ciasto z bitą śmietaną i kremem...

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Dodane przez: rena123

Biszkopt z musem truskawkowym i kremem mascarpone

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE