Składniki:
5 jaj
3 szklanki mąki pszennej
15 dag cukru
50 dag białego sera
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marmolada różana
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Pączki serowe
1.
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy śmietanę i po łyżce zmielonego sera, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Formujemy pączki, nadziewamy marmolada różana . Układamy na oprószonej mąką stolnicy. Smażymy w rozgrzanym oleju aż będą rumiane z obu stron. Wyciągamy z oleju i odsączamy z jego nadmiaru na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu obtaczamy w cukrze pudrze.
Komentarze