Pączki serowe z budyniem

  • wyświetlono: 1467 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam oponki, więc te pączki piekłam z nadzieją że będą równie pyszne. Nie myliłam się!

Joanna Tokarz
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na ok 30 sztuk małych pączków:
350g białego sera
⅓ szklanki letniego mleka
2 jajka
1 żółtko
Ok 350g mąki pszennej
3 łyżki cukru
30g świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 mały kieliszek spirytusu
1 szczypta soli

Nadzienie:
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1 żółtko
1 mała, płaska łyżeczka mąki pszennej
1 mała, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
Olej do smażenia (ok 1 litr)
Cukier puder do posypania po wierzchu
1 mały ziemniak pokrojony w kostkę

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki serowe z budyniem

  • 1. Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    Jajka oraz żółtko ucieramy na pulchną masę z dodatkiem pozostałego cukru.
    Ser mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy jajecznej wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym i mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Na końcu dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut (do podwojenia swojej objętości).
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, dzielimy na ok 30 równych części i okrężnym ruchem dłoni nadajemy im okrągły kształt. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smażymy z dwóch stron w rozgrzanym oleju z dodatkiem 2-3 kostek ziemniaka. Rumiane pączki przekładamy na papierowy ręcznik i studzimy
    Nadzienie:
    Przygotowałam je tradycyjnie- na kuchence gazowej, bo nie chciało mi się brudzić misy na tak małą ilość ;)
    ¾ szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z żółtkiem oraz mąkami i przelewamy je na wrzące mleko. Gotujemy ok 1 minutę, po czym studzimy. Tak przygotowany budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką do nadziewania (cienka i długa). Napełniamy pączki, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

PączkiDeserkarnawałserowez budyniemtłusty_czwartek

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki z serka homogenizowanego.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pączki z serka homogenizowanego

Pierwszy raz zrobiłam takie pączki...

Pączki serowe z czekoladą i orzechami

Dodane przez: KatarzynaJ

Pączki serowe z czekoladą i orzechami

Ucieszą podniebienie niejednego...

Mini ciasteczka z budyniem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Mini-ciasteczka z budyniem

Na szybki podwieczorek polecam...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ziemniaczane pączki z marmoladą

Tłusty czwartek tuż, tuż, a jak...

Pączki serowe

Dodane przez: Angelika gotuje

Pączki serowe pieczone

Znikają tak samo szybko, jak krótko...

pączki z nadzieniem czekoladowym

Dodane przez: Ika 1961

Puszyste pączki z nadzieniem czekoladowym

Na prośbę córki usmażyłam pączki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE