Pączki serowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Jajka oraz żółtko ucieramy na pulchną masę z dodatkiem pozostałego cukru.
Ser mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy jajecznej wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym i mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Na końcu dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut (do podwojenia swojej objętości).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, dzielimy na ok 30 równych części i okrężnym ruchem dłoni nadajemy im okrągły kształt. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smażymy z dwóch stron w rozgrzanym oleju z dodatkiem 2-3 kostek ziemniaka. Rumiane pączki przekładamy na papierowy ręcznik i studzimy
Nadzienie:
Przygotowałam je tradycyjnie- na kuchence gazowej, bo nie chciało mi się brudzić misy na tak małą ilość ;)
¾ szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z żółtkiem oraz mąkami i przelewamy je na wrzące mleko. Gotujemy ok 1 minutę, po czym studzimy. Tak przygotowany budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką do nadziewania (cienka i długa). Napełniamy pączki, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze