Pączki serowe z budyniem

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam oponki, więc te pączki piekłam z nadzieją że będą równie pyszne. Nie myliłam się!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 30 sztuk małych pączków:
    350g białego sera
    ⅓ szklanki letniego mleka
    2 jajka
    1 żółtko
    Ok 350g mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    30g świeżych drożdży
    2 łyżki roztopionego masła
    1 mały kieliszek spirytusu
    1 szczypta soli

    Nadzienie:
    1 szklanka mleka
    1 łyżka cukru
    1 żółtko
    1 mała, płaska łyżeczka mąki pszennej
    1 mała, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    Olej do smażenia (ok 1 litr)
    Cukier puder do posypania po wierzchu
    1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki Ser

Pączki serowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    Jajka oraz żółtko ucieramy na pulchną masę z dodatkiem pozostałego cukru.
    Ser mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy jajecznej wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym i mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Na końcu dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut (do podwojenia swojej objętości).
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, dzielimy na ok 30 równych części i okrężnym ruchem dłoni nadajemy im okrągły kształt. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smażymy z dwóch stron w rozgrzanym oleju z dodatkiem 2-3 kostek ziemniaka. Rumiane pączki przekładamy na papierowy ręcznik i studzimy
    Nadzienie:
    Przygotowałam je tradycyjnie- na kuchence gazowej, bo nie chciało mi się brudzić misy na tak małą ilość ;)
    ¾ szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z żółtkiem oraz mąkami i przelewamy je na wrzące mleko. Gotujemy ok 1 minutę, po czym studzimy. Tak przygotowany budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką do nadziewania (cienka i długa). Napełniamy pączki, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować