Pączki hiszpańskie

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Pyszne, delikatne pączki hiszpańskie o pięknym wyglądzie. Zadowolą nawet największego niejadka! Polecam!

Składniki:

  • 200 g. mąki pszennej
    100 g. masła
    4 jajka
    szczypta soli

    Lukier:
    200 g. cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w 1 szkl. wody z szczyptą soli. Wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać aż masa będzie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia.
  • 2. Do ostudzonej masy wbijać jajka, za każdym razem dobrze miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać na papier do pieczenia, wysmarowany wcześniej olejem kółka z ciasta o średnicy około 6-7 cm. Papier do pieczenia pociąć nożyczkami tak, aby każdy uformowany pączek hiszpański był na osobny kawałku papieru.
  • 3. Olej rozgrzać do 175st.C. Wrzucić pączki papierem do góry, po chwili ściągnąć papier. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 4. Lukier: Składniki utrzeć ze sobą. Jeszcze ciepłe pączki wysmarować lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować