Pączki hiszpańskie

4.5 (147 ocen)

Niektórym znane jako wiedeńskie lub gniazdka. Są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    100 g masła
    szczypta soli
    1 1/4 szkl mąki pszennej
    4-5 jaj

    tłuszcz do smażenia

    Lukier:
    150g cukru pudru
    2-3 łyżki wody
    kilka kropel aromatu rumowego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać drewniana łyżką do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie mieszać. Przy dwóch pierwszych mieszałam łyżką, później mikserem. Ciasto ma mieć taka konsystencję aby nie było za rzadkie ale dało się wycisnąć z worka cukierniczego. Mnie wystarczyły 4 jajka.
  • 2. Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm. Szprycą z końcówką duża gwiazdka wyciskamy na nie kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka kładziemy papierem do góry, po ok 1 minucie łatwo go zdjąć. Gdy paczek będzie mocno zezłocony, obracamy go na drugą stronę. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 3. Lukier: wszystkie składniki ucieramy i polewamy gniazdka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować