Gniazdka czyli pączki hiszpańskie

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Gniazdka lub inaczej pączki hiszpańskie. Dostępne przez cały rok w cukierniach ale w okresie karnawału możemy się pokusić na zrobienie ich w domu. Delikatne, lekkie ptysiowe ciasto smażone i polane lukrem.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka wody
    80 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    4 duże jajka
    olej do smażenia

    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do rondelka wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, energicznie mieszając wsypać mąkę. Z powrotem wstawić na palnik, mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
    Dodać całe jajka, zmiksować blenderem. Nałożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką. Wyciskać na papier do pieczenia kółka o średnicy ok. 5-6 cm. Nożyczkami pociąć papier tak by na każdym kawałku papieru było 1 kółko z ciasta. Wrzucać na rozgrzany do ok. 170-190C papierem do góry. Po ok. 2 minutach zdjąć papierki. Smażyć ok. 4-5 minut z każdej strony. Wyłożyć na papierowy ręcznik.
  • 2. lukier:
    Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, łyżką utrzeć lukier. Łyżeczką nakładać niewielką warstwę lukru lekko go rozsmarowując na gniazdku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować