W tłusty czwartek na naszych stołach królują pączki i faworki. U mnie dzisiaj dla odmiany pączki z ciasta ptysiowego. Polane lukrem są naprawdę pyszne.
Składniki:
180 g mąki
250 ml wody
80 g masła
4 jajka
sól do smaku
Lukier :
3/4 szkl cukru pudru
30 ml soku z cytryny
Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z masłem i solą zagotować, wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
2.Mieszając dodawać po jednym jajku. Następne jajko dodać po dokładnym wymieszaniu poprzedniego.
3.Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4.Wyciskać kółka na natłuszczony papier do pieczenia i z papierem wkładać do gorącego tłuszczu. Wkładamy papierem do góry, po zetknięciu ciasta z gorącym olejem papier łatwo odchodzi od ciasta.
5.Smażyć ok. cztery minuty z każdej strony. Po schłodzeniu polukrować.
Lukier: Cukier wsypać do miseczki i wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny.
Komentarze