Pączki hiszpańskie

5 (177 ocen)

W tłusty czwartek na naszych stołach królują pączki i faworki. U mnie dzisiaj dla odmiany pączki z ciasta ptysiowego. Polane lukrem są naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 180 g mąki
    250 ml wody
    80 g masła
    4 jajka
    sól do smaku

    Lukier :
    3/4 szkl cukru pudru
    30 ml soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem i solą zagotować, wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  • 2. Mieszając dodawać po jednym jajku. Następne jajko dodać po dokładnym wymieszaniu poprzedniego.
  • 3. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • Pączki 4. Wyciskać kółka na natłuszczony papier do pieczenia i z papierem wkładać do gorącego tłuszczu. Wkładamy papierem do góry, po zetknięciu ciasta z gorącym olejem papier łatwo odchodzi od ciasta.
  • Pączki 5. Smażyć ok. cztery minuty z każdej strony. Po schłodzeniu polukrować.
    Lukier: Cukier wsypać do miseczki i wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować