Ciasto wz

  • wyświetlono: 12096 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Klasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto wz to doskonałe ciasto na wszelkie uroczystości. Polecam!

akrobatka22

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/4 szkl cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki naturalnego ciemnego kakao

Bita śmietana:
800 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody

Poncz:
1/2 szklanki mocnej zaparzonej kawy, posłodzonej
4 łyżki wódki lub rumu (można pominąć)

Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 36%

Dodatkowo:
ok. 200 g powideł śliwkowych
150 g schłodzonej śmietanki kremówki do dekoracji
1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto wz

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiać, wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.



    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli wbity do ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
  • 3. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać! Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia. Czekoladę drobno posiekać, dodać do śmietany i poczekać, aż się rozpuści. Następnie wymieszać do uzyskania gęstej polewy. Odstawić na bok do przestudzenia.
  • 4. Poncz: Letnią kawę wymieszać z alkoholem.
  • 5. Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa równe blaty, dobrze nasączyć kawą z alkoholem. Dolny blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go cienką warstwą powideł śliwkowych. Na powidła wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać i przykryć drugim blatem czekoladowego ciasta. Na wierzch ciasta wz wylać przestudzoną polewę czekoladową, wyrównać. Ciasto schłodzić 4 godziny w lodówce (najlepiej całą noc).



    Po schłodzeniu pokroić ciasto w kwadraty i udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką (150 g). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wuzetkawzprzepis_miesiąca1000klasyczna

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kantyczka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Kantyczka

Przepis znaleziony na blogu Domowa...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

ciasto weselne

Dodane przez: klementynka

ciasto weselne

Ciasto z dużą ilością masy na maśle...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Twix

Dodane przez: klementynka

ciasto Twix

To ciasto zawiera w sobie wszystko,...

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.