Wuzetka

  • wyświetlono: 28207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Klasyczna i elegancka wuzetka to ciasto bardzo popularne w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto WZ to doskonały wypiek na wszelkie uroczystości rodzinne. Podpowiadamy sprawdzony przepis na wuzetkę.

akrobatka22
  • 12 porcje
  • 120min

Składniki

Ciasto WZ - przepis
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
35 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

Krem do wuzetki:
1 l śmietanki kremówki 30 %
5 łyżek gorącej wody
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżka cukru pudru

Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki 30%
ewentualnie łyżka cukru

1/ 2 szklanki mocnej kawy do nasączania biszkoptów

Sposób przygotowania przepisu:

Wuzetka

  • 1. Wuzetka - przepis:

    Na początku należy zacząć od składników na biszkopt czekoladowy. Sześć białek oddzielamy od sześciu żółtek. Następnie białka należy ubić na sztywną pianę i pod koniec trzeba dosypać sześć łyżek cukru. W trakcie ubijania trzeba dodać po jednym żółtku. Kolejnym krokiem jest wymieszanie ciemnego kakao, mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Następnie należy je przesiać i połączyć z ubitymi jajkami. Wszystkie składniki należy delikatnie połączyć za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki. Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać WZ ciasto. Następnie należy piec w nagrzanym piekarniku do 180° Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu ciasto WZ należy zostawić do ostudzenia. Potem biszkopt trzeba przekroić na pół i nasączyć mocną kawą.
  • 2. Masa do wuzetki:

    Około 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku należy rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Całość mieszać do momentu, aż nie będą widoczne żadne grudki. Następnie pozostawić do wystygnięcia. Litr schłodzonej śmietanki 30% należy ubić na sztywno. W trakcie ubijania należy dodać rozpuszczoną żelatynę. Należy to robić powoli. Najlepiej dolewać żelatynę cienkim strumieniem albo po łyżeczce. Po dokładnym wymieszaniu krem trzeba wyłożyć na spodnią część biszkoptu. Krem trzeba dokładnie rozsmarować. Następnie należy go przykryć drugim biszkoptem i z wierzchu nasączyć kawą.
  • 3. Polewa - WZ ciasto:

    Rozkruszoną czekoladę, masło, śmietankę i cukier należy rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie należy dokładnie mieszać. Lekko przestudzoną polewę należy wyłożyć na biszkopt. WZ ciasto trzeba wstawić do lodówki do stężenia. Przynajmniej na osiem godzin lub na całą noc. Ciasto WZ jest gotowe!

Wuzetka to ciasto, które wielu osobom kojarzy się z Warszawą. Powstało na przełomie lat 40. i 50. XX wieku i serwowana była w wielu modnych kawiarniach stolicy. Łatwo dostępne składniki sprawiły, że ciasto na stałe zagościło na polskich stołach. Ciasto WZ często jest przełamywane smakiem kwaśnych owoców. Na przykład stosuje się konfiturę wiśniową, dżem porzeczkowy albo powidła śliwkowe.

Porady

WZ ciasto można ozdobić ubitą śmietaną. Wtedy wystarczy przygotować odrobinę więcej masy śmietanowej. Około szklanka śmietanki kremówki powinna być ubita z 3 łyżeczkami cukru pudru wraz z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny w 5 łyżkach wody. Następnie należy przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobne gwiazdki. Na wierzchu ciasto WZ można udekorować kandyzowaną wiśnią lub wiśnią w syropie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremwuzetka

Komentarze

Podobne przepisy

SZAMPAŃSKA WUZETKA

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

Szampańska wuzetka

Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej...

Ciasto wuzetka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto Wuzetka

Ciasto Wuzetka jednoznacznie kojarzy...

Wuzetka - ciasto WZ

Dodane przez: mariwanna

Wuzetka - ciasto WZ

Wuzetka w klasycznym wydaniu –...

wuzetka

Dodane przez: lucyna19

Lekka wuzetka

Ciasto bardzo puszyste i lekkie...

Torcik Wuzetka

Dodane przez: akrobatka22

Torcik Wuzetka

Klasyczna W-Z na czekoladowym,...

Pisanka Wuzetka

Dodane przez: Lucyna86

Pisanka Wuzetka

Wuzetka w wersji wielkanocnej.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE