Pączki hiszpańskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub gniazdka-różne mają nazwy.Ja je uwielbiam, jednak przygotowanie ich zawsze wydawało mi się skomplikowane. Jednak okazało się, że to naprawdę łatwe i dużo mniej pracy niż przy "zwykłych" pączkach. Serdecznie polecam do popołudniowej kawki:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 10 dużych (wielkości cukiernianych) pączków

    200 g mąki pszennej
    250 ml wody
    100 g masła lub margaryny
    4 jajka

    Na lukier:
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki gorącej wody
    1 łyżka soku z cytryny

    Ponad to:
    olej do smażenia
    papier do pieczenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki hiszpańskie 1. Mąkę przesiać.
    Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować.
  • Pączki hiszpańskie 2. Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać. Ciasto parzyć ciągle mieszając,aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia.
  • Pączki hiszpańskie 3. W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem.
  • Pączki hiszpańskie 4. Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
  • Pączki hiszpańskie 5. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
  • Pączki hiszpańskie 6. Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
  • Pączki hiszpańskie 7. Olej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyc najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu
    pączki osączać na ręczniku papierowym.
  • Pączki hiszpańskie 8. Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier. Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować