Pączki hiszpańskie

  • wyświetlono: 617 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub gniazdka-różne mają nazwy.Ja je uwielbiam, jednak przygotowanie ich zawsze wydawało mi się skomplikowane. Jednak okazało się, że to naprawdę łatwe i dużo mniej pracy niż przy "zwykłych" pączkach. Serdecznie polecam do popołudniowej kawki:)

20181029_124931
  • 60min

Składniki

Składniki na 10 dużych (wielkości cukiernianych) pączków

200 g mąki pszennej
250 ml wody
100 g masła lub margaryny
4 jajka

Na lukier:
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ponad to:
olej do smażenia
papier do pieczenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pączki hiszpańskie

  • Pączki hiszpańskie1. Mąkę przesiać.
    Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować.
  • Pączki hiszpańskie2. Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać. Ciasto parzyć ciągle mieszając,aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia.
  • Pączki hiszpańskie3. W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem.
  • Pączki hiszpańskie4. Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
  • Pączki hiszpańskie5. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
  • Pączki hiszpańskie6. Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
  • Pączki hiszpańskie7. Olej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyc najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu
    pączki osączać na ręczniku papierowym.
  • Pączki hiszpańskie8. Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier. Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaPączkitłusty_czwartekpączki_hiszpańskiepączki_wiedenskiegiazdka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie

Dodane przez: dorota w

Gniazdka czyli pączki hiszpańskie

Gniazdka lub inaczej pączki hiszpańskie....

Pączki , hiszpańskie , wiedeńskie

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PĄCZKI WIEDEŃSKIE / HISZPAŃSKIE

Pączki , chrust , faworki i oponki...

Polukrowane pączki hiszpańskie

Dodane przez: Golbuś

Pączki hiszpańskie

Błyskawicznie się je robi i jeszcze...

Pączki hiszpańskie

Dodane przez: alaaa

Pączki hiszpańskie

Najlepiej smakują krótko po usmażeniu.

pączki wiedeńskie

Dodane przez: duszek

PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA

Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę...

image-0bmr39a

Dodane przez: agnieszka 93

Pączki hiszpańskie innaczej

Na pączki hiszpańskie miałam ogromy...