Owsianki daktylowe bez mąki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, słodkie i zdrowe. Bez mąki, praktycznie bez cukru i z minimalną ilością tłuszczu.Mega błonnikowe :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - osełka górska: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - płaska łyżka cukru: 1 łyżka
    - otręby żytnie: 3 łyżki
    - świeże daktyle: 6 sztuk
    - płatki owsiane górskie: 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owsianki daktylowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osełkę topimy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
    Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli.
  • 2. Daktyle kroimy na jak najmniejsze kawałeczki (może być trudno, gdyż nie jest to zbyt wdzięczny materiał do zabawy - żeby się mniej kleiło, można na chwilę włożyć do lodówki). Pokrojone wrzucamy do osełki, mieszamy.
  • 3. Płatki owsiane porządnie blenderujemy - ma nam wyjść praktycznie mąka z większymi elementami.
  • 4. Wszystko łączymy, dodajemy otręby, dokładnie mieszamy.
  • 5. Smarując sobie wnętrze dłoni wodą, formujemy kulki, rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem.
  • daktylki 6. Pieczemy w 170*C na środkowej półce przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Niskokaloryczna Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować