Ciasteczka owsiano daktylowe bez cukru

4.08 (12 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasteczka idealne na podwieczorek czy drobną przekąskę, bez grama cukru za to słodziutkie za sprawą daktyli, wychodzą mięciutkie i takie tez pozostaną jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku czy puszce, mogą tez być bezglutenowe jeśli użyjecie bezglutenowych składników lub bez mleczne czy bez laktozy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 ciasteczek:
    9 łyżek mąki owsianej
    4 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka lnu mielonego
    2 i 1/2 łyżki masła miękkiego
    1 łyżka oleju
    18 sztuk suszonych, niewielkich daktyli
    3 łyżki żurawiny suszonej
    1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki wody
    ewentualnie dodatkowo groszki czekoladowe (ale w tedy ciasteczka będą już zawierały cukier)
Wystaw ocenę:

4.08 (12 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiano daktylowe bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-30 minut (zależy od twardości daktyli)
    2. Do miski dajemy wszystkie pozostałe składniki.
    3. Z daktyli odlewamy wodę i blendujemy je, jeśli opornie by to szło to trzeba dodać te 2 łyżki wody i z nią je zmiksować.
    4. Zmiksowane daktyle dodajemy do reszty składników i zagniatamy lekko lepiące ciasto.
    5. Na blaszkę wykładamy po kulce wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy.

    Ciasteczka pieczemy w 150 stop z termoobiegiem przez 10-12 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Mąka owsiana Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować