Te wafle mają wiele zalet - są pyszne, domowe i bez dodatku cukru, a jednak słodkie dzięki daktylom. Idealne na przyjęcie dla dzieci ..i dla dorosłych też ;)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1) opakowanie suchych wafli
2) 300 g mleka w proszku
3) 200 g masła
4) 200 g suszonych daktyli
5) 3 łyżki kakao
Wafle kakaowo-daktylowe (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (a nawet na cała noc), następnie osączamy je z wody (wodę zostawiamy, ponieważ będzie nam potrzebna) i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
2.W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego 3 łyżki kakao, zmiksowane daktyle oraz pół szklanki wody, w której moczyły się daktyle i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko w proszku i wszystko szybko mieszamy tak, aby nie było grudek. Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
3.Gdy masa już przestygnie smarujemy nią wafle, układając jeden na drugim, aż do wyczerpania masy. Tak przygotowane wafle przykrywamy suchą ściereczką albo folią spożywczą i układamy na nich deskę lub blachę, najlepiej taką, która przykryje całą powierzchnię i ustawiamy na niej coś ciężkiego, np. garnek z wodą i odstawiamy na kilka godzin.
4.Gotowe wafle kroimy w kwadraty, prostokąty lub trójkąty.
Komentarze