Wafle kakaowo-daktylowe (bez cukru)

4.49 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Te wafle mają wiele zalet - są pyszne, domowe i bez dodatku cukru, a jednak słodkie dzięki daktylom. Idealne na przyjęcie dla dzieci ..i dla dorosłych też ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) opakowanie suchych wafli
    2) 300 g mleka w proszku
    3) 200 g masła
    4) 200 g suszonych daktyli
    5) 3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Wafle kakaowo-daktylowe (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (a nawet na cała noc), następnie osączamy je z wody (wodę zostawiamy, ponieważ będzie nam potrzebna) i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • 2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego 3 łyżki kakao, zmiksowane daktyle oraz pół szklanki wody, w której moczyły się daktyle i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko w proszku i wszystko szybko mieszamy tak, aby nie było grudek. Masę pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Gdy masa już przestygnie smarujemy nią wafle, układając jeden na drugim, aż do wyczerpania masy. Tak przygotowane wafle przykrywamy suchą ściereczką albo folią spożywczą i układamy na nich deskę lub blachę, najlepiej taką, która przykryje całą powierzchnię i ustawiamy na niej coś ciężkiego, np. garnek z wodą i odstawiamy na kilka godzin.
  • 4. Gotowe wafle kroimy w kwadraty, prostokąty lub trójkąty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować