Malinowa góra lodowa

4.4 (164 ocen)

  • 18 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER!

  • 18 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek,
    szklanka mąki,
    szklanka cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao
    szczypta soli

    krem I:
    2 opakowania kremu Karpatka,
    mleko ok 800 ml,

    krem II:
    250 g KASI,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki wody,
    2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
    2 łyżki kakao,
    paczka biszkoptów okrągłych

    do nasączenia:
    Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

    dodatkowo:
    ok 300 g malin,
    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

4.4 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Malinowa góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
    Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

    Galaretki rozpuszczamy w 800 mililitrach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

    Wyciskany sok z cytryny, dajemy w wodę.
  • 2. Krem I
    Do zimnego mleka wsypujemy krem na karpatkę. Miksujemy do połączenia się masy przez około 3 minuty.
  • 3. Krem II
    Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i wodę, zagotowujemy.
    Studzimy, a następnie dodajemy mleko w proszku miksujemy.
    Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka.
    Ostatni krem najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed podaniem gdyż szybko gęstnieje.
  • 4. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny z wodą, następnie wykładamy połowę kremu 1 dokładnie przykrywając blat.
    Układamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką.
    Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka całkiem zastygnie.
    Spód 2 blatu smarujemy cieniutką warstwą kremu pierwszego, którym przykrywamy galaretkę.
    Nasączamy biszkopt pozostałym sokiem z cytryny, wykładamy pozostały pierwszy krem.
    Układamy przekrojone na pół biszkopty tak jak jest to widoczne na zdjęciach.
    Na koniec polewamy na przemian kremem II jasnym i ciemnym.
    Wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby ciasto dobrze nasiąkło i składniki połączyły się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować