Góra lodowa

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na urodzinach synka Kacperka to ciasto skończyło się jako pierwsze i wszyscy prosili o przepis.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 ¼ szkl cukru pudru
    1 ½ szkl mąki
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    120 ml wody
    2 łyżki kakao

    Masa karpatkowa:
    Gotowa masa karpatkowa
    20 dkg masła
    Cytryna
    Duża paczka okrągłych biszkoptów

    Masa 2:
    1 margaryna
    ½ szkl cukru
    ½ szkl wody
    1-2 łyżki kakao
    2 szkl mleka w proszku

    Poncz:
    1/2 szkl mocnej herbaty,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżka wódki, 1 łyżeczka zapachu rumowego.
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i utrzeć do białości, dodać 120 ml wody. Potem lekko wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem i kakao. Wyłożyć na blachę i piec 20-25 min w 180. Wymiary blaszki to: 20x31
    Najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed przełożeniem.
    Biszkopt dzielimy na pół, nasączamy mocną herbatą z alkoholem.
    Poncz: Do ciepłej herbaty dodać cukier, wódkę i zapach. Wymieszać aby cukier się rozpuścił.
  • 2. masa karpatkowa :Ugotować masę jak na opakowaniu. Wystudzić utrzeć z kostką masła. Dodać sok z 1 cytryny (do smaku). Masę dzielimy na 2 części.
  • 3. masa 2:Zagotować i lekko przestudzić wsypać ok. 2 szkl mleka w proszku i mieszać aż nie będzie grudek.
    Podzielić na 2 części. Do 1części dodać kakao do koloru. Wylewać na zmianę na biszkopty aby się zrobiły prążki.
  • 4. Przełożenie :
    1 połowa biszkoptu-
    ½ masy karpatkowej-
    2 połowa biszkoptu-
    ½ masy karpatkowej-
    Połówki biszkoptów rozkrojoną częścią do dołu-
    Masa 2
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować