1.biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i utrzeć do białości, dodać 120 ml wody. Potem lekko wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem i kakao. Wyłożyć na blachę i piec 20-25 min w 180. Wymiary blaszki to: 20x31
Najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed przełożeniem.
Biszkopt dzielimy na pół, nasączamy mocną herbatą z alkoholem.
Poncz: Do ciepłej herbaty dodać cukier, wódkę i zapach. Wymieszać aby cukier się rozpuścił.
2.masa karpatkowa :Ugotować masę jak na opakowaniu. Wystudzić utrzeć z kostką masła. Dodać sok z 1 cytryny (do smaku). Masę dzielimy na 2 części.
3.masa 2:Zagotować i lekko przestudzić wsypać ok. 2 szkl mleka w proszku i mieszać aż nie będzie grudek.
Podzielić na 2 części. Do 1części dodać kakao do koloru. Wylewać na zmianę na biszkopty aby się zrobiły prążki.
4.Przełożenie :
1 połowa biszkoptu-
½ masy karpatkowej-
2 połowa biszkoptu-
½ masy karpatkowej-
Połówki biszkoptów rozkrojoną częścią do dołu-
Masa 2
Komentarze