Orzechowy pyszalek konkurs2010pp

4.49 (157 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nawet dla początkujących a przy tym pyszne i eleganckie .Piekę je na każde imieniny męża i na Boże Narodzenie, za każdym razem wywołuje zachwyt u gości.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna do ciasta: 200 gramów
    - śmietana kwaśna: 3 łyżki
    - mąka: 3 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szklanka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mleko do kremu: 0.5 litra
    - żółka jajek: 3 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 1.5 łyżki
    - masło: 200 gramów
    - cytryna a raczej sok: 1.5 łyżki
    - powidła śliwkowe: 1 szklanka
    - posiekane orzechy włoskie: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowy pyszalek konkurs2010pp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowy pyszalek konkurs2010pp 1. 20 dag margaryny
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 szklanki
    mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka

    Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części.Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
  • Orzechowy pyszalek konkurs2010pp 2. Piana:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
    Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.
  • Orzechowy pyszalek konkurs2010pp 3. Krem:
    1/2 litra mleka
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    1 kostka masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z 1.5 cytryny


    Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować mieszając, do zgęstnienia kremu.
    Wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cukier puder Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować