To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nawet dla początkujących a przy tym pyszne i eleganckie .Piekę je na każde imieniny męża i na Boże Narodzenie, za każdym razem wywołuje zachwyt u gości.
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części.Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
2.Piana:
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.
Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować mieszając, do zgęstnienia kremu.
Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
Komentarze