Tort orzechowy

4.48 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie przepadam za orzechowymi wypiekami ale ten tort orzechowy tak bardzo mi posmakował, iż z pewnością jeszcze nie raz go zrobię. Składniki podane na tortownicę średnicy 22cm. Naprawdę szczerze polecam ten tort orzechowy

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto orzechowe:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    3/4 szkl mielonych orzechów włoskich
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    4 żółtka
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    300g masła
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich

    dodatkowo dżem do przełożenia tortu

    nasączenie:
    jak zwykle robię na oko całości ma być 3/4 szklanki; a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, cukier, kieliszek rumu.
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 45 min w 165st.
  • 2. Krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.
  • 3. Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja masę zawsze robię dzień wcześniej.

    Następnie budyń łączymy z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części 1/3 na 3/4 tą mniejszą zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam mielone orzechy.
  • tort 4. Biszkopt dzielimy na trzy części. Nasączamy, przekładamy kremem, jedną część smarujemy dodatkowo dżemem. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.

Porady

biszkopt jak i bazę do kremu można zrobić dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Tort

0 (0 ocen)

Tort orzechowy

000e Mój pierwszy tort!!! 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować