Tort orzechowy

  • wyświetlono: 5090 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Nie przepadam za orzechowymi wypiekami ale ten tort orzechowy tak bardzo mi posmakował, iż z pewnością jeszcze nie raz go zrobię. Składniki podane na tortownicę średnicy 22cm. Naprawdę szczerze polecam ten tort orzechowy

izaa_a
  • 15 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

ciasto orzechowe:
6 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szkl mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
4 żółtka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g masła
1 szklanka mielonych orzechów włoskich

dodatkowo dżem do przełożenia tortu

nasączenie:
jak zwykle robię na oko całości ma być 3/4 szklanki; a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, cukier, kieliszek rumu.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 45 min w 165st.
  • 2. Krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.
  • 3. Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja masę zawsze robię dzień wcześniej.

    Następnie budyń łączymy z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części 1/3 na 3/4 tą mniejszą zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam mielone orzechy.
  • tort4. Biszkopt dzielimy na trzy części. Nasączamy, przekładamy kremem, jedną część smarujemy dodatkowo dżemem. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.

Porady

biszkopt jak i bazę do kremu można zrobić dzień wcześniej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechykrem orzechowytort orzechowykrem maślanyciasto orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Poprzeczny tort kakaowo orzechowy

Dodane przez: bienpyt

Poprzeczny tort kakaowo orzechowy

Inny, podwójny tort – poprzeczny...

Tort kokosowo- czekoladowy z toffi

Dodane przez: Marcelina

Tort kokosowo- orzechowy z toffii

W związku z tym ,że lubię kokos,...

tort orzechowo kawowy

Dodane przez: Anitaaa

Tort orzechowo kawowy

Idealny deser na imprezy rodzinne.

Tort z maślanym kremem orzechowym

Dodane przez: edytaha

Tort z maślanym kremem orzechowym

Tort z tradycyjnym maślanym kremem...

Tort

Dodane przez: rzelkazag

Tort orzechowy z kakaowym akcentem

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując...

ciasto

Dodane przez: izaa_a

rumuński tort orzechowy

to tego typu ciasto „im starsze...