Dostałam w prezencie książkę "Domowy wypiek chleba" Przepis ten pochodzi z tej książki.Chlebek buraczany jest pyszny, chrupiący ale przy tym śliczny.Nawet niejadki chętnie sięgną po takie pieczywo.
Chleb buraczany "pieczenie_chleba" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać w letniej wodzie. Dodać obrane i starte na drobnej tarce buraki, oliwę, sól oraz ziarna słonecznika i wymieszać.
Następnie dodawać mąkę i wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski.Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
2.Ciasto wyrobić na stolnicy, uformować bochenek i przełożyć do podłużnej, dobrze wysmarowanej foremki.
3.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
4.Piec nastawić na 225 st.C Bochenek posmarować mlekiem i piec ok. 40 minut.
Komentarze