Chleb buraczany "pieczenie_chleba"

4.5 (184 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dostałam w prezencie książkę "Domowy wypiek chleba" Przepis ten pochodzi z tej książki.Chlebek buraczany jest pyszny, chrupiący ale przy tym śliczny.Nawet niejadki chętnie sięgną po takie pieczywo.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna razowa typ 2000: 700 gramów
    - drożdże piekarskie: 25 gramów
    - woda o temp. pokojowej: 300 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - buraki czerwone drobno starte: 200 mililitrów
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier brązowy,drobny: 1 łyżeczka
    - słonecznik łuskany: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb buraczany "pieczenie_chleba" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb buraczany 1. Drożdże rozmieszać w letniej wodzie. Dodać obrane i starte na drobnej tarce buraki, oliwę, sól oraz ziarna słonecznika i wymieszać.
    Następnie dodawać mąkę i wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski.Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  • chleb buraczany 2. Ciasto wyrobić na stolnicy, uformować bochenek i przełożyć do podłużnej, dobrze wysmarowanej foremki.
  • chleb buraczany 3. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  • chleb buraczany 4. Piec nastawić na 225 st.C Bochenek posmarować mlekiem i piec ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować