Tort orzechowy

  • wyświetlono: 15636 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Zapraszam.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt x 3:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 jajka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
dowolna cukrowa posypka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.
  • 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.
  • 4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  • 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 6. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 10 dag. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Tort można pokroić na 8 porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortorzechy włoskieurodzinyorzechybiszkoptypodwieczorekz krememdla gościPoczęstunekokazjetort orzechowypyszny tortorzechowedomowe wypiekitort na urodzinydomowe ciastoprzepis_miesiąca1000tort na okazjębiszkoptowy torttort orzechowy z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort kokosowo- czekoladowy z toffi

Dodane przez: Marcelina

Tort kokosowo- orzechowy z toffii

W związku z tym ,że lubię kokos,...

tort orzechowo kawowy

Dodane przez: Anitaaa

Tort orzechowo kawowy

Idealny deser na imprezy rodzinne.

Tort z maślanym kremem orzechowym

Dodane przez: edytaha

Tort z maślanym kremem orzechowym

Tort z tradycyjnym maślanym kremem...

Tort

Dodane przez: rzelkazag

Tort orzechowy z kakaowym akcentem

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując...

ciasto

Dodane przez: izaa_a

rumuński tort orzechowy

to tego typu ciasto „im starsze...

TORT ORZECHOWO- KAJMAKOWY

Dodane przez: zuzka8513

TORT ORZECHOWO- KAJMAKOWY

Prosty ale smaczny tort zarówno...