Tort orzechowy

4.31 (203 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki tort orzechowy można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort z orzechami jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Zapraszam po przepis na dobry tort orzechowy. Oto sposób jak zrobić tort orzechowy.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na pyszny tort orzechowy:
    Biszkopt x 3:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki mielonych orzechów włoskich
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 jajka
    20 dag masła 82 %
    pół szklanki cukru
    pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    4 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki płatków migdałowych
    dowolna cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

4.31 (203 ocen)

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tort orzechowy - przepis:

    Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.
  • 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.
  • 4. Biszkopty na tort orzechowy przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  • 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką. Tak wykonany tort orzechowy wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 6. Po tym czasie tort orzechowy kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Aby przygotować tort orzechowy potrzebna jest szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml oraz tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 100 g. Zamiast masła można użyć 250 g margaryny roślinnej. Tort orzechowy można pokroić na 8 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Dobry tort orzechowy jest idealną propozycją na przyjęcie urodzinowe lub imieninowe. Porcelanowa zastawa podkreśli odświętny charakter deseru. Do tego kawa lub herbata podana w smukłej i lekkiej filiżance i podwieczorek można uznać za udany. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować