Tort orzechowy

4.3 (212 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki tort orzechowy można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort z orzechami jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Zapraszam po przepis na dobry tort orzechowy. Oto sposób jak zrobić tort orzechowy.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na pyszny tort orzechowy:
    Biszkopt x 3:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki mielonych orzechów włoskich
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 jajka
    20 dag masła 82 %
    pół szklanki cukru
    pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    4 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki płatków migdałowych
    dowolna cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

4.3 (212 ocen)

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tort orzechowy - przepis:

    Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.
  • 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.
  • 4. Biszkopty na tort orzechowy przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  • 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką. Tak wykonany tort orzechowy wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 6. Po tym czasie tort orzechowy kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Aby przygotować tort orzechowy potrzebna jest szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml oraz tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 100 g. Zamiast masła można użyć 250 g margaryny roślinnej. Tort orzechowy można pokroić na 8 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Dobry tort orzechowy jest idealną propozycją na przyjęcie urodzinowe lub imieninowe. Porcelanowa zastawa podkreśli odświętny charakter deseru. Do tego kawa lub herbata podana w smukłej i lekkiej filiżance i podwieczorek można uznać za udany. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować