Tort orzechowy

  • wyświetlono: 25317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Taki tort orzechowy można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort z orzechami jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Zapraszam po przepis na dobry tort orzechowy. Oto sposób jak zrobić tort orzechowy.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na pyszny tort orzechowy:
Biszkopt x 3:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 jajka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy

  • 1. Tort orzechowy - przepis:

    Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.
  • 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.
  • 4. Biszkopty na tort orzechowy przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  • 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką. Tak wykonany tort orzechowy wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 6. Po tym czasie tort orzechowy kroimy i podajemy. Smacznego.

Dobry tort orzechowy jest idealną propozycją na przyjęcie urodzinowe lub imieninowe. Porcelanowa zastawa podkreśli odświętny charakter deseru. Do tego kawa lub herbata podana w smukłej i lekkiej filiżance i podwieczorek można uznać za udany. 

Porady

Aby przygotować tort orzechowy potrzebna jest szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml oraz tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 100 g. Zamiast masła można użyć 250 g margaryny roślinnej. Tort orzechowy można pokroić na 8 porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortorzechy włoskieurodzinyorzechybiszkoptypodwieczorekz krememdla gościPoczęstunekokazjetort orzechowypyszny tortorzechowedomowe wypiekitort na urodzinydomowe ciastoprzepis_miesiąca1000tort na okazjębiszkoptowy torttort orzechowy z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowo-migdałowy

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowo-migdałowy

Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty...

tort orzechowy

Dodane przez: basiapiecze

Tort orzechowo - makowy

Przepyszny tort orzechowy na makowym...

Poprzeczny tort kakaowo orzechowy

Dodane przez: bienpyt

Poprzeczny tort kakaowo orzechowy

Inny, podwójny tort – poprzeczny...

Tort kokosowo- czekoladowy z toffi

Dodane przez: Marcelina

Tort kokosowo- orzechowy z toffii

W związku z tym ,że lubię kokos,...

tort orzechowo kawowy

Dodane przez: Anitaaa

Tort orzechowo kawowy

Idealny deser na imprezy rodzinne.

Tort orzechowo-czekoladowy z nutą pomarańczy

Dodane przez: Magster

Tort orzechowo- czekoladowy z nutą pomarańczy

Torcik przygotowałam na kolejne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE