Domowy tort orzechowy

4.17 (12 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Robiłam po raz pierwszy ale nie ostatni , miło było patrzeć jak znika z talerzy :))) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu , dodatkowy plus - to dostępne składniki :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka orzechów włoskich mielonych
    2-3 krople aromatu śmietankowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Krem :
    500 g masła roślinnego
    1.5 szklanki cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    2-3 krople aromatu śmietankowego
    sok z 1/2 cytryny
    Poncz :
    1 szklanka zaparzonej herbaty , osłodzonej z sokiem z cytryny
    Dodatkowo:
    około 1 szklanka konfitury - u mnie wiśniowa
    tortownica -średnica 24 cm . , dno wyłożone papierem do pieczenia , a boki posmarowane masłem i osypane bułka tartą
    dowolna dekoracja - u mnie mielone orzechy , wiśnie z syropu , posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.17 (12 ocen)

Zobacz również:

Tort orzechowy

Domowy tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy tort orzechowy 1. Jajka ubijam z sola i cukrem na puch , ciągle miksując dodaje olej , aromat , orzechy zmieszane z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia . Ciasto przelewam do formy , piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni .
  • Domowy tort orzechowy 2. Wierzch wystudzonego ciasta wyrównuję , kruszę - będzie posypka na boki tortu . Ciasto przekrawam na trzy placki .
  • Domowy tort orzechowy 3. Masło miksuję z cukrem pudrem na puch , ciągle miksując dodaje serek mascarpone , sok z cytryny , miksuję do białości kremu .
  • Domowy tort orzechowy 4. Pierwszy placek skrapiam ponczem , smaruję połową konfitury i częścią kremu , nakładam drugi placek , ponczuję , smaruję pozostałą konfiturą i częścią kremu , nakładam trzeci placek , dociskam , cały placek smaruję kremem .
  • Domowy tort orzechowy 5. Boki ciasta osypuję skruszonym ciastem , wierzch mielonymi orzechami . Dekoruje rozetkami z kremu , wiśniami i posypką cukrową . Ciasto w stawiam do lodówki , wyjmuję przed podaniem .

Porady

Do kremu możemy dodać inny aromat :) Ciasto możemy udekorować wedle swojego upodobania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować