Orientalny kalafior z serem

0 (0 ocen)

Duszony z dodatkiem mleka kalafior, przyprawiony na styl orientalny, z ciekawym dodatkiem sera typu włoskiego. Taka propozycja świetnie uzupełni obiad, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie podane np. z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 1 średni kalafior (ważący ok. 500g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek lubczyku
    250 g sera typu włoskiego 14% tłuszczu
    4 - 5 łyżek oliwy
    1/3 szklanki bulionu warzywnego
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżeczki płynnego miodu
    1 łyżeczka owoców kolendry całych
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Orientalny kalafior z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orientalny kalafior z serem 1. W szerokim garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w półplastry czosnek, kolendrę, kminek, imbir, kurkumę i chilli. Chwilę podgrzewać, aż przyprawy uwolnią aromaty.
  • Orientalny kalafior z serem 2. Następnie wkruszyć ser, wymieszać - podgrzewać jeszcze kilka min, mieszając.
  • Orientalny kalafior z serem 3. Kalafior podzielić na małe różyczki, łodyżki pokroić na małe kawałki - dołożyć do garnka. Dodać posiekany lubczyk, miód, wlać bulion, mleko i sok z cytryny.
  • Orientalny kalafior z serem 4. Całość dusić ok. 10 min, na silnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając. Ostatecznie prawie cały płyn powinien odparować. Gotowe danie doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować