Duszony z dodatkiem mleka kalafior, przyprawiony na styl orientalny, z ciekawym dodatkiem sera typu włoskiego. Taka propozycja świetnie uzupełni obiad, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie podane np. z ciemnym pieczywem.
Składniki:
1 średni kalafior (ważący ok. 500g)
3 ząbki czosnku
1 pęczek lubczyku
250 g sera typu włoskiego 14% tłuszczu
4 - 5 łyżek oliwy
1/3 szklanki bulionu warzywnego
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka owoców kolendry całych
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Orientalny kalafior z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szerokim garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w półplastry czosnek, kolendrę, kminek, imbir, kurkumę i chilli. Chwilę podgrzewać, aż przyprawy uwolnią aromaty.
2.Następnie wkruszyć ser, wymieszać - podgrzewać jeszcze kilka min, mieszając.
3.Kalafior podzielić na małe różyczki, łodyżki pokroić na małe kawałki - dołożyć do garnka. Dodać posiekany lubczyk, miód, wlać bulion, mleko i sok z cytryny.
4.Całość dusić ok. 10 min, na silnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając. Ostatecznie prawie cały płyn powinien odparować. Gotowe danie doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze