Kalafior z curry

4.5 (156 ocen)

Duszony kalafior na styl orientalny.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior (około 750g)
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek szczypiorku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 łyżki oleju
    1/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki wody
    1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
    1 łyżeczka kminku całego
    2 łyżeczki curry
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Dodatki

Kalafior z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior z curry 1. W garnku rozgrzać olej, dodać gorczycę, kminek i curry. Chwilę podgrzewać.
  • Kalafior z curry 2. Kalafior podzielić na małe różyczki, łodyżki pokroić na małe kawałki. Warzywo dołożyć do garnka, dodać posiekaną zieleninę oraz czosnek. Całość zalać wodą i mlekiem, dodać szczyptę soli - dusić pod przykryciem do miękkości (około 15 min), od czasu do czasu mieszając.
  • Kalafior z curry 3. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę, odparowując nadmiar płynu. Kalafior doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować