Młode buraczki w kompozycji z warzyw i owoców z dodatkiem pożywnej czerwonej fasoli i jaj. Sałatka aromatycznie doprawiona przyprawami korzennymi, pachnąca świeżymi ziołami.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
280 g oczyszczonych młodych buraków
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 nieduże słodko - winne jabłko (170 g)
1 średnie ogórki gruntowe (łącznie 140 g)
1 duża obrana biała cebula (130 g)
2 obrane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
2 – 3 łyżki soku z cytryny
4 goździki
1 łyżeczka całych nasion kminku
½ łyżeczki imbiru mielonego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sałatka z młodych buraczków z czerwoną fasolą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać pokrojone w małą kostkę buraki, posiekane cebulę i czosnek oraz korzenie – goździki, kminek, imbir. Składniki smażyć 10 – 15 min, co jakiś czas mieszając, a następnie wystudzić.
2.Do miski przełożyć osączoną fasolę, dodać pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko oraz pokrojone na małe kawałki ogórki.
3.Dołożyć smażone składniki, obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, świeże zioła i wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze