Słodko-kwaśna młoda kapusta z pomidorem

0 (0 ocen)

Młoda kapusta słodko-kwaśna w nieco podrasowanej wersji. Tak przygotowana kapusta smakuje wyśmienicie i jest pełna aromatu. Pyszny pomysł na sezonowe warzywo.

Składniki:

  • 1/2 większej główki młodej kapusty (800g)
    2 małe pomidory (łącznie 150g)
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki oliwy
    2/3 szklanki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Przystawki Bigos Potrawka

Słodko-kwaśna młoda kapusta z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodko-kwaśna młoda kapusta z pomidorem 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, wlać miód, wsypać kminek, imbir i chilli. Podgrzewać ok. 5 min, mieszając.
  • Słodko-kwaśna młoda kapusta z pomidorem 2. Dołożyć poszatkowaną kapustę, wlać wodę i dodać szczyptę soli. Wymieszać. Dusić 15 min. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę pomidory - wymieszać. Całość gotować bez przykrycia na silnym ogniu 10 - 15 min, aby odparować nadmiar płynu.
  • Słodko-kwaśna młoda kapusta z pomidorem 3. Na końcu do kapusty dodać posiekaną natkę pietruszki, wlać sok z cytryny i wymieszać. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować