Omlet z brukselką i szynką

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjny omlet z szynką i warzywami, w którym króluje przede wszystkim brukselka. Dość charakterystyczna w smaku, ale zatopiona w wilgotnym omlecie z szynką, cebulką i pomidorem smakuje bardzo fajnie. Takie śniadanie to pomysł na to, aby tradycyjny omlet podać w bardziej nowoczesnym wydaniu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    2 łyżki mleka
    1/2 cebuli
    6-8 brukselek
    4 plasterki szynki wieprzowej
    1/2 pomidora malinowego
    sól
    pieprz czarny
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Omlet z brukselką i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych listków i przeciąć na równe połówki.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista. Podlać niewielką ilością wody i dodać brukselkę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 5 minut.
    Jajka wybić do miski, wlać mleko i przyprawić. Miksować, aż masa jajeczna znacznie zwiększy objętość.
  • 2. Do brukselki dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i pomidora. Całość zalać masą jajeczną, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez 10 min. W połowie czasu omlet odwróciłam na drugą stronę, ale to nie jest konieczne. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Jajka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować