Taki szybki i prosty omlet na śniadanie zamiast tradycyjnej jajecznicy. Smaczny i pożywny.
Składniki:
(na patelnię o średnicy ok. 23 cm)
1) 4 jajka
2) 5 łyżek mleka lub kefiru
3) papryka
4) cebula
5) boczek, kiełbasa albo salami (tak naprawdę, to może być to, co mamy w lodówce)
6) kilka suszonych pomidorów
7) szczypiorek
8) 20 dag startego sera żółtego
9) sól, pieprz
10) olej
Frittata z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka razem z mlekiem (kefirem) roztrzepujemy w misce. Dodajemy do nich połowę startego sera żółtego oraz sól i pieprz.
2.Cebulkę, boczek/ kiełbaskę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli i boczku. Podsmażamy. Następnie dodajemy szczypiorek i suszone pomidory. Chwilkę smażymy.
3.Całość zalewamy masą jajeczną i smażymy. Gdy masa zetnie się pod spodem, przykrywamy patelnię dużym talerzem albo pokrywką i odwracamy do góry dnem, po czym placek zsuwamy delikatnie z powrotem na patelnię. Ściętą stronę (która powinna być na wierzchu) posypujemy resztą sera, przykrywamy i kończymy smażenie drugiej strony.
Komentarze