Frittata z patelni

4.5 (202 ocen)

Taki szybki i prosty omlet na śniadanie zamiast tradycyjnej jajecznicy. Smaczny i pożywny.

Składniki:

  • (na patelnię o średnicy ok. 23 cm)
    1) 4 jajka
    2) 5 łyżek mleka lub kefiru
    3) papryka
    4) cebula
    5) boczek, kiełbasa albo salami (tak naprawdę, to może być to, co mamy w lodówce)
    6) kilka suszonych pomidorów
    7) szczypiorek
    8) 20 dag startego sera żółtego
    9) sól, pieprz
    10) olej
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Frittata z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka razem z mlekiem (kefirem) roztrzepujemy w misce. Dodajemy do nich połowę startego sera żółtego oraz sól i pieprz.
  • 2. Cebulkę, boczek/ kiełbaskę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni wysmarowanej olejem. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli i boczku. Podsmażamy. Następnie dodajemy szczypiorek i suszone pomidory. Chwilkę smażymy.
  • 3. Całość zalewamy masą jajeczną i smażymy. Gdy masa zetnie się pod spodem, przykrywamy patelnię dużym talerzem albo pokrywką i odwracamy do góry dnem, po czym placek zsuwamy delikatnie z powrotem na patelnię. Ściętą stronę (która powinna być na wierzchu) posypujemy resztą sera, przykrywamy i kończymy smażenie drugiej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Papryka Ser żółty Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować