Zapraszam na pyszny i szybki w przygotowaniu omlet z warzywami. Mój omlet jest pełny warzyw i bardzo sycący. Polecam.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
6 sztuk brukselki
40 gram obranej marchewki
1/2 łyżeczki soli himalajskiej - do gotowania warzyw
2 szklanki wody - do gotowania warzyw
1/2 średniej cebuli
1/6 średniej czerwonej papryki
2 jajka
sól - do smaku
pieprz - do smaku
2 łyżki oleju
Omlet z brukselką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól,zagotowujemy. Brukselkę czyścimy i myjemy. Marchewkę obieramy i myjemy. Warzywa wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 10 minut. Ugotowane wykładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Do miseczki wybijamy jajka dodajemy przyprawy oraz pokrojoną cebulę i paprykę.
Brukselkę kroimy na ćwiartki a marchewkę w kosteczkę, dodajemy do jajek. Masę jajeczną dokładnie mieszamy z warzywami. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy mieszankę jajek i warzyw. Smażymy pod przykryciem kilka minut do momentu aż jajka będą ścięte.
Komentarze