Omlet francuski z botwinką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Omlet! Wyjątkowy przysmak prosto z patelni. Banalnie prosty, ale smaczny. Uwielbiam omlety, towarzyszą mi praktycznie codziennie. Pomyślicie pewnie: omlety są nudne! Nic bardziej mylnego. Zmieniające się pory roku przynoszą nowe smaki. W mojej kuchni identyfikuję się z kalendarzem i wykorzystuje dary natury kiedy są świeże, pachnące i mają swój czas. Nudy nie ma! Za każdym razem jest pysznie, zdrowo i kolorowo. Kilka chwil i smaczne, pożywne śniadanie gotowe!

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    4 liście botwinki
    1 łyżka sera feta
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżka zimnej wody
    ½ łyżeczki świeżego koperku
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Omlet francuski z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy, osuszamy i kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i posypujemy omlet botwinką, pokruszonym serem feta oraz koperkiem. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
    Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować