Omlet cesarski z karmelizowanymi śliwkami

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Omlet cesarski to tradycyjny deser kuchni austriackiej. Jest słodki, puszysty i lekko chrupiący za sprawą skarmelizowanego cukru.
Będzie doskonałą propozycją na leniwe śniadanie lub podwieczorek.
Z tych proporcji przygotujecie 2 pyszne omlety :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Omlet:
    2 jajka
    szczypta soli
    łyżka cukru + 1 łyżeczka do posypania
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    łyżka masła do smażenia

    Karmelizowane śliwki:
    15-20 dag śliwek
    łyżka cukru
    łyżka masła
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Potrawy z jajek Omlet

Omlet cesarski z karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmelizowane śliwki warto przygotować wcześniej. Śliwki umyć, osuszyć usunąć pestki. W garnuszku rozpuścić masło, wsypać śliwki, dodać cukier i cynamon. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok i powstanie z niego syrop. Odstawić z ognia w ciepłe miejsce.

    Omlet: żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem. Dodać mleko i mąkę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem.

    Na patelni rozpuszczamy masło. Wylewamy połowę ciasta i smażymy omlet z obu stron na średnim ogniu. Przed przewróceniem omleta na drugą stronę posypujemy go łyżeczką cukru i cynamonem aby uzyskać lekko skarmelizowaną i chrupiącą skórkę. Omlet jeszcze na patelni rozrywamy
    na mniejsze kawałki np. za pomocą drewnianej szpatułki.

    Omlet podajemy z ciepłymi śliwkami karmelizowanymi, posypany cukrem pudrem i polany sosem ze smażenia śliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Jajka Masło Mąka Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować