Omlet cesarski

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Inaczej omlet austriacki, idealny na śniadanie choć w Austrii podawany jest na deser. Gotowy, porwany na kawałki, podawany jest zazwyczaj posypany cukrem pudrem i polany powidłami śliwkowymi lub czasami musem jabłkowym. Smakuje też wybornie z musem owocowym, dżemem i owocami.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 2 sztuki,
    mleko 1/2 szklanki,
    mąka pszenna 1/2 szklanki,
    cukier waniliowy 1 łyżeczka,
    cukier puder 1 łyżka,
    rodzynki 2 łyżki,
    rum 50 ml,
    sól 1 szczypta,
    masło 1 łyżka,
    powidła śliwkowe,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Omlet Śniadanie

Omlet cesarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w rumie. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, wlać mleko i dodać 2 żółtka. Całość zmiksować. Białka ubić na pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka dodać do masy i delikatnie połączyć składniki. Patelnie o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wylać masę. Masa nie powinna być grubsza niż 2 cm. Na wierzchu ułożyć odsączone rodzynki. Smażyć na złoty kolor po około 4 – 5 minut z obu stron. Omlet porozrywać na patelni widelcem na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem. Podawać z powidłami śliwkowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować