Austriacki omlet cesarski

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kaiserschmarrn to popularny w Austrii omlet cesarski. Smaży się go z rodzynkami, kroi (najlepiej rwie niedbale) na patelni przy pomocy łopatki i jeszcze chwilę przesmaża. Podaje się go z duszonymi jabłkami, posypany cukrem pudrem lub z powidłami.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1 zaokrąglona łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    100 g mąki pszennej
    100 ml gazowanej wody mineralnej
    100 ml mleka
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżeczka masła do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Omlet

Austriacki omlet cesarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek, soli i cukru ubić sztywną pianę.
  • 2. Do drugiej miski wlać żółtka, dodać mleko, wodę gazowaną i mąkę, zmiksować. Wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką, dodać rodzynki, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  • 3. Na dużej patelni rozpuścić masło, wylać masę jajeczną, smażyć na małym palniku pod przykryciem ok. 5 minut. Łopatką podzielić na 4 części (żeby się łatwiej przewracało), każdą z nich odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycie przez następne 4-5 minut. Wyłożyć na deskę, pokroić na niewielkie części (w oryginale dzieli się go na patelni przy pomocy łopatki). Smażyć jeszcze przez chwilę do lekkiego zrumienienia.
  • 4. Podawać oprószone cukrem pudrem, ewentualnie z powidłami, jogurtem lub duszonymi jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować