Kaiserschmarrn, austriacki naleśnik

  • wyświetlono: 3739 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kaiserschmarrn to austriacki pieczony omlet (inni zwą go naleśnikiem), który nie jest może pięknym daniem, ale smakuje wybornie. Carski omlet jest popularny w Austrii, Niemczech, Słowenii i na Węgrzech.

PrzepisyAleksandry
  • 30min

Składniki

4 duże jajka
140 gramów mąki pszennej
145 ml mleka
cukier puder do posypania
masło, niesolone
szczypta soli
około 40 gramów cukru
bakalie (u mnie suszona żurawina)
dowolny dżem (opcjonalnie, do podania)

Sposób przygotowania przepisu:

Kaiserschmarrn, austriacki naleśnik

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 2. Przygotuj patelnię, w której można przygotowywać dania w piekarniku.
  • 3. Ubijaj białka z solą, a kiedy zaczną przypominać pianę dodaj do nich cukier. Ubijaj do sztywnej piany.
  • 4. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą mąkę, żółtka, bakalie i mleko.
  • 5. Dodaj do mleczno-mącznej masy ubite białka i delikatnie wmieszaj je za pomocą łyżki.
  • 6. Na patelni rozgrzej większą łyżkę masła. Wlej do patelni część naleśnikowej masy (tak na około 1 cm) i wstaw naczynie do piekarnika na około 10-15 minut.
  • 7. Upieczony omlet rozerwij na mniejsze kawałki za pomocą widelca i podawaj na ciepło posypany cukrem pudrem i z dżemem.
  • 8. Upiecz kolejne omlety z pozostałego ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatanaleśnikiśniadaniekuchnia niemieckakuchnia węgierskakuchnia austriacka
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1qiocsi

Dodane przez: trufelkowo

Naleśniki

Naleśniki. Chyba nikt im się nie...

Naleśniki

Dodane przez: larua

Naleśniki

Naleśnikowe rulony z czekoladą...

image-0u7f0x4

Dodane przez: KuchniaPoli

Naleśniki

Cienkie i delikatne naleśniki....

Naleśniki

Dodane przez: larua

Naleśniki

Różne rodzaje naleśników

Naleśniki

Dodane przez: PolskaGotuje

Naleśniki

Pyszne naleśniczki z owocami i...

Naleśnik

Dodane przez: zuzanna31

Naleśniki

Naleśniki z polewą czekoladową...