Kaiserschmarrn, austriacki naleśnik

4.48 (183 ocen)

  • 30 min

Kaiserschmarrn to austriacki pieczony omlet (inni zwą go naleśnikiem), który nie jest może pięknym daniem, ale smakuje wybornie. Carski omlet jest popularny w Austrii, Niemczech, Słowenii i na Węgrzech.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 duże jajka
    140 gramów mąki pszennej
    145 ml mleka
    cukier puder do posypania
    masło, niesolone
    szczypta soli
    około 40 gramów cukru
    bakalie (u mnie suszona żurawina)
    dowolny dżem (opcjonalnie, do podania)
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Kaiserschmarrn, austriacki naleśnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 2. Przygotuj patelnię, w której można przygotowywać dania w piekarniku.
  • 3. Ubijaj białka z solą, a kiedy zaczną przypominać pianę dodaj do nich cukier. Ubijaj do sztywnej piany.
  • 4. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą mąkę, żółtka, bakalie i mleko.
  • 5. Dodaj do mleczno-mącznej masy ubite białka i delikatnie wmieszaj je za pomocą łyżki.
  • 6. Na patelni rozgrzej większą łyżkę masła. Wlej do patelni część naleśnikowej masy (tak na około 1 cm) i wstaw naczynie do piekarnika na około 10-15 minut.
  • 7. Upieczony omlet rozerwij na mniejsze kawałki za pomocą widelca i podawaj na ciepło posypany cukrem pudrem i z dżemem.
  • 8. Upiecz kolejne omlety z pozostałego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować