Zakochać się w Wiedniu jest niezwykle łatwo! Ale w austriackiej kuchni? Jeszcze łatwiej!
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
20 ugotowanych w mundurkach ziemniaków (2 kg)
2 czerwone lub białe cebule (czerwone lepsze!)
szczypiorek, natka pietruszki, kiełbaska do posypania* w oryginale nie występuje
Marynata:
1 szklanka bulionu (niedzielny rosół)
kieliszek octu
kieliszek oleju
sól i pieprz do smaku
3 łyżeczki musztardy
Sałatka wiedeńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zasypujemy drobno posiekaną cebulą.
Do rosołu dodajemy musztardę, olej oraz ocet. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki sos. Zalewamy ziemniaki z cebulą i odkładamy na godzinę.
Komentarze