Sałatka wiedeńska

4.8 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zakochać się w Wiedniu jest niezwykle łatwo! Ale w austriackiej kuchni? Jeszcze łatwiej!

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 ugotowanych w mundurkach ziemniaków (2 kg)
    2 czerwone lub białe cebule (czerwone lepsze!)
    szczypiorek, natka pietruszki, kiełbaska do posypania* w oryginale nie występuje

    Marynata:

    1 szklanka bulionu (niedzielny rosół)
    kieliszek octu
    kieliszek oleju
    sól i pieprz do smaku
    3 łyżeczki musztardy
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Sałatka ziemniaczana

Sałatka wiedeńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zasypujemy drobno posiekaną cebulą.

    Do rosołu dodajemy musztardę, olej oraz ocet. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki sos. Zalewamy ziemniaki z cebulą i odkładamy na godzinę.

    Cudowne ze sznyclem i.. zwykłym schabowym!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować