REKLAMA

Knedle z czerstwego pieczywa, z serem żółtym, boczkiem i cebulką

wyświetlono: 1980 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 1

Knedle rodem z Austrii, Kaspressknödel to jedna z wielu odmian knedli, które w tym kraju można spróbować, a nawet je polubić. Robię je przeważnie zimą, do rosołu-jest to danie bardzo sycące i świetnie rozgrzewa.

opublikowany: 13.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g wysuszonych bułek pszennych
    300 g sera żółtego (mogą być różne gatunki)
    100 g boczku wędzonego
    2 małe cebule
    50 g masła
    4 jajka wiejskie
    około 140 ml ciepłego mleka
    ok. 2 łyżki mąki pszennej

    sól do smaku (sery i boczek są słone, należy uważać)
    pieprz świeżo zmielony
    gałka muszkatołowa
    kminek mielony-opcjonalnie, jeśli lubimy
    pęczek natki pietruszki lub szczypiorku

    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 4.67 z 6 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Czerstwe pieczywo siekamy nożem na drobne kawałki, najlepiej w kostkę i przekładamy do dużej miski.
    Zalewamy całość gorącym mlekiem i mieszamy. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do niej podobnie pokrojony boczek i chwilę podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy do reszty składników. W trakcie mieszania dodajemy roztrzepane jajka i ser żółty pokrojony w grubszą kostkę lub starty na tarle o dużych oczkach. Na koniec do misy trafiają przyprawy i posiekana zielenina. Masę wyrabiamy ręcznie, bardzo dokładnie dodając odrobinę mąki. Po wyrobieniu odstawiamy na bok, aż naciągnie, na około 20 minut.

    Masa na knedle będzie się kleić do rąk, dlatego formujemy je zwilżanymi w wodzie dłońmi. Nabieramy garść masy i formujemy kulki, które następnie lekko spłaszczamy.
    Z podanej proporcji wyjdzie około 9 sztuk.
    Gotowe knedle smażmy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, używając ręcznika papierowego.

    Podajemy z gorącym rosołem wołowym lub bulionem z warzyw.
    Smacznego

Notka redakcyjna

Porady

*W zależności od pieczywa, knedle mogą przyjąć więcej lub mniej płynu, proponuję zacząć od podanej ilości. *Masa na knedle powinna być dobrze wyrobiona, raczej gęsta. W razie konieczności można dosypać 2 łyżki bułki tartej. * Przepis ten można wykorzystać również do knedli gotowanych. Wtedy już ich nie spłaszczamy. Gotujemy w osolonej wodzie lub na wywarze jarzynowym, na bardzo wolnym ogniu-tak jak gotuje się rosół.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Jajecznica z szynką, cebulką i żółtym serem

Jedna z naszych ulubionych propozycji śniadaniowych.

kategoria: jajecznica jajko Przystawki Szynki Ser opublikowany: 13.11.2013 | wyświetlono: 11097 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE