Okra kiszona

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiszonki od wieków uznawane są za zdrową żywność. Kleopatra podobno jadła je by zachować młodość i urodę. Wiadomo, że zdrowia i urody nigdy za wiele, ale je proponuję jeść je z jeszcze jednego powodu bo są po prostu pyszne.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • okra dowolna ilość

    zalewa proporcje na 1 litr:
    1,5 łyżki soli morskiej
    Przyprawy:
    kilka ziaren pieprzu
    1-2 ziela angielskie
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    pół łyżeczki ziaren pieprzu
    1/4 łyżeczki ziaren kozieradki
    pół łyżeczki ziaren gorczycy
    ząbek czosnku
    gałązka kopru
    1-2 papryczki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Okra kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wsypujemy do słoja. Okrę i chili przekładamy do słoja. We wrzątku rozpuszczamy sól. Wodą z solą zalewamy okrę, woda powinna je przykryć. Na wierzchu kładziemy talerzyk i go obciążamy, by warzywa były zanurzone. Odstawiamy na 3-7 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy warzywa są już ukiszone, zdejmujemy talerzyk, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.

    Kiszoną okrę podajemy jako samodzielną przekąskę, można też użyć jej do sałatki lub zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować