Plastry karkówki w kremowym sosie kawowo-daktylowym na lekkiej sałatce ze szpinaku rzodkiewki i pestek granatu

4 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Naturalnie gęsty i jedwabiście gładki sos kawowo-daktylowy idealnie komponuje się z pikantnie doprawioną karkówką. Idealnym dodatkiem jest prosta sałatka z młodych liści szpinaku, rzodkiewek, czerwonej cebuli i pestek granatu. Całość prezentuje się niezwykle smacznie i elegancko. Danie robi się dosłownie kilka minut jeśli użyjecie szybkowaru.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
    marynata:
    3-4 łyżki oleju
    łyżka octu z sherry 
    łyżka miodu
    sól morska
    papryka słodka
    papryka ostra
    pieprz kolorowy
    gorczyca
    ząbek czosnku
    kolendra w ziarnach
    tymianek

    250 ml świeżo zaparzonej kawy
    100 g suszonych daktyli bez pestek
    250 g szalotki

    sałatka:
    100 g młodych liści szpinaku
    pęczek rzodkiewki
    mała czerwona cebula
    pestki z granatu
    sól morska
    pieprz kolorowy
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Plastry karkówki w kremowym sosie kawowo-daktylowym na lekkiej sałatce ze szpinaku rzodkiewki i pestek granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry. Składniki marynaty rozcieramy w moździerzu. Mieszanką nacieramy plastry mięsa. Odstawiamy na minimum 30-40 minut do zamarynowania.

    Mięso przekładamy do szybkowaru, dokładamy daktyle i pokrojone szalotki. Zalewamy kawą. Szybkowar ustawiamy na 10 minut (mięso można również dusić tradycyjnie, ale potrwa to około 45 minut, aż mięso się udusi, a sos stanie się zawiesisty). Spuszczamy parę z szybkowaru. Mięso ostrożnie wyjmujemy na talerz, a sos miksujemy przy pomocy blendera. Plastry ponownie przekładamy do sosu.

    Bardzo istotne jest to, żeby sałatka lekko się zaciepliła od mięsa dlatego proponuję użyć naczynia tagine. Najpierw należy ułożyć listki szpinaku, cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę. Całość posypać solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Z jednej połowy ułożyć plastry mięsa. Polać je sosem. Całość posypujemy pestkami granatu. Naczynie przykrywamy, żeby mięso nie stygło, a sałatka lekko się zaciepliła - wtedy smaki idealnie się połączą. Podajemy na stół. Jako dodatek proponuję podać kuskus, bulgur lub ugotowaną kaszę jaglaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować