Kiszona kapusta czerwona

4.49 (199 ocen)

  • 60 min

Jest to najzdrowsza kapusta, ponieważ ma dużo antyutleniaczy. Ma delikatniejszy smak od białej i wspaniale pasuje do surówek.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 1/2 kg kapusty czerwonej
    1/2 kg kwaśnych jabłek
    2 łyżki soli
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki kminku
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona kapusta czerwona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapustę poszatkować 1. Kapustę umyć, poszatkować. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać sól, cukier oraz kminek. Całość dokładnie wymieszać i ciasno ubijać w słoju. Odstawić do ukiszenia na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas przebijać kapustę szpikulcem do dna i ugniatać aby była pokryta sokiem. Po ukiszeniu najlepiej część zostawić w mniejszym słoiku w lodówce. Taka jest najlepsza, świeżo ukiszona. Resztę przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
    Przez okres zimowy mamy swoją zdrową kapustę i możemy przygotowywać z niej różne surówki.

Porady

Do składników kiszonki można też dodać 25 dag cebuli. Trzeba ją wtedy zetrzeć na tarce. Ja dodaję surową cebulę dopiero po ukiszeniu kapusty, bezpośrednio do surówki, drobno ją siekając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Czerwona kapusta kiszona

To może cię zainteresować