Kiszona cukinia

4.03 (317 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiszona cukinia smakuje wspaniale. Chociaż kiszone ogórki kocham miłością szczerą, czasami zdradzam je dla cukinii. Kisić można niemal wszystko i dobrze jest to robić, lato szybko minie więc warto mieć taką bombę witaminową na jesienne dni. Kiszona cukinia jest bardzo łatwa do zrobienia, a jeśli kisiliście już kiedyś ogórki, zauważycie, że to niemal to samo. Cukinia kiszona przyda się jesienią i zimą do różnych dań - zaskoczy was smakiem!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cukinia
    Czosnek
    Koper ogrodowy
    Liść winogrona/maliny/porzeczki
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Chrzan
    Gorczyca biała
    Pieprz czarny
    Sól
    Woda
    Opcjonalnie - korzeń imbiru, curry, chilli
Wystaw ocenę:

4.03 (317 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona cukinia 1. Przygotuj solankę (1 łyżka soli na 1 litr wody). Wodę gotujemy wraz z solą i zostawiamy do przestygnięcia. Cukinie kroimy na paseczki o długości mniej więcej 7 cm, mogą być dłuższe lub krótsze w zależności od tego jaki słoik będziemy wykorzystywać.
  • 2. Do czystych słoików układamy kolejno: koper ogrodowy, ząbek czosnku, kawałeczek chrzanu, cukinie, sypiemy przyprawy (słoik 1l) tj. gorczyce (1/4 łyżeczki), pieprz w ziarenkach (3-4), liść laurowy (1szt.), ziele angielskie(2 szt.) oraz liść, np. winogrona. Na samą górę dajemy ponownie koper i ząbek czosnku.
  • 3. Można użyć również dostępnej w sklepach gotowej mieszanki do ogórków kiszonych, mają one zazwyczaj w składzie: koper, gorczyce, suszony chrzan, pieprz, liść laurowy, czyli wszystko co potrzebujemy, aby uzyskać smak typowy dla kiszonek - takiej mieszanki dajemy łyżkę na 1l słoik.
  • 4. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam dodać również kawałeczek 4-5 cm imbiru oraz 1 łyżeczkę curry i szczyptę chilli. Całość zalewamy solanką do samej góry słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w temp. pokojowej następnie przenosimy w chłodniejsze miejsce i czekamy około 2 tygodnie. Kiszona cukinia gotowa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować