Kiszona cukinia

4.25 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Cukinia to idealny materiał na zdrowe i pyszne kiszonki. Od paru lat to obowiązkowe przetwory, które pojawiają się w naszej spiżarni. W zimowe dni są wspomnieniem lata.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Zalewa
    2 l wody
    4 łyżki soli

    2 kg cukinii

    Kawałek chrzanu
    Ząbki czosnku
    Liście laurowe
    Ziarenka gorczycy
    Ziarenka ziela angielskiego
    Ziarenka pieprzu
    Gałązki kopru
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego.
    Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w słupki - Jeśli cukinia jest starsza, wykroić środek z nasionami. Następnie ciasno ułożyć w słoikach.
    Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać cukinię tak, aby przykryła cukinię i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Kiszonej cukinii nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść cukinię do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
cukinia kiszonaa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cukinia kiszona

Świeca Urszula Poleca cukinię kiszoną. 30 min

4.49 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kiszona cukinia

To może cię zainteresować