Ogórkowa z pulpecikami i cheddarem

5 (5 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca,mega pożywna ,sycąca zupka nasza polska ogórkowa,wzbogacona o pulpeciki i cheddar :) Idealna dla dzieci.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry wywaru z warzyw
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    6 dużych ogórków kiszonych
    6 ziemniaków
    100 ml śmietany 18%
    pół szklanki wody z ogórków kiszonych
    2 łyżki masła
    siekany koperek
    sól i pieprz
    garść cheddara

    Pulpeciki:
    400 g mięsa mielonego z indyka lub drobiowego
    1 jajo
    1 namoczona w mleku, odciśnięta bułka
    sól, pieprz mielony i majeranek
    2 łyżki kaszy mannej
    ząbek posiekanego czosnku
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupa ogórkowa

Ogórkowa z pulpecikami i cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na maśle podsmażamy posiekaną cebulę.Gdy się zarumieni dodajemy starte marchewki i pietruszkę. Duszone warzywa zalewamy r wywarem warzywnym. Następnie znowu na patelni podsmażamy tarte ogórki. Jak się zagotuje wywar z warzywami dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 minut.Następnie dodajemy podsmażone ogórki oraz pół szklanki szklankę wody z ogórków i zagotowujemy.

    Mięso mieszamy z jajkiem, odciśniętą bułką, czosnkiem i przyprawami,dodajemy kaszę manną i formujemy małe kuleczki.
    Mięsne kuleczki wrzucamy na samym końcu do garnka z zupą, zmniejszamy moc palnika i trzymamy zupę pod przykryciem przez około 10 minut.Na końcu zupę zabielamy śmietaną.Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy cheddarem.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować