Zupa ogórkowa karnawałowa

5 (143 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taką zupę polecam po hucznym sylwestrze, zabawie karnawałowej i nie tylko. Jest pyszna. Tylko białe warzywa. Bez słodkiej marchewki.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 duże ząbki czosnku
    500 g mielonego mięsa z indyka
    3 kulki ziela angielskiego
    listek laurowy
    duża pietruszka lub dwie mniejsze
    pół selera
    80 g kaszy pęczak
    4 ziemniaki
    5 kiszonych ogórków
    szklanka sosu spod ogórków
    2 łyżki posiekanego świeżego koperku
    natka pietruszki
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa karnawałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek. Dodać mielone mięso z indyka. Smażyć, mieszać aż mięso straci surowość. Dodać 1,5 -2 litry wody, kulki ziela angielskiego i listek laurowy. Gotować na wolnym ogniu. Dodać przepłukaną kaszę pęczak i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować ok 15 min. Dodać obrane i starte na tarce, na grubych oczkach pietruszki i selera. Gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Teraz kolej na ogórki starte na tarce, na grubych oczkach i sos spod ogórków.
    Gotować jeszcze kilka minut. Dodać świeżo mielony czarny pieprz, sól do smaki i koperek.
    Smacznego. Na zdrowie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować