Taką zupę polecam po hucznym sylwestrze, zabawie karnawałowej i nie tylko. Jest pyszna. Tylko białe warzywa. Bez słodkiej marchewki.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 duże ząbki czosnku
500 g mielonego mięsa z indyka
3 kulki ziela angielskiego
listek laurowy
duża pietruszka lub dwie mniejsze
pół selera
80 g kaszy pęczak
4 ziemniaki
5 kiszonych ogórków
szklanka sosu spod ogórków
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
natka pietruszki
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Zupa ogórkowa karnawałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek. Dodać mielone mięso z indyka. Smażyć, mieszać aż mięso straci surowość. Dodać 1,5 -2 litry wody, kulki ziela angielskiego i listek laurowy. Gotować na wolnym ogniu. Dodać przepłukaną kaszę pęczak i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować ok 15 min. Dodać obrane i starte na tarce, na grubych oczkach pietruszki i selera. Gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Teraz kolej na ogórki starte na tarce, na grubych oczkach i sos spod ogórków.
Gotować jeszcze kilka minut. Dodać świeżo mielony czarny pieprz, sól do smaki i koperek.
Smacznego. Na zdrowie.
Komentarze