Wyśmienita ogórkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i wkładamy do garnka wraz z marchewką i pozostałą włoszczyzną oraz ziemniakami. Dodajemy 1 łyżkę soli i zalewamy wodą. Kiedy bulion się zagotuje, zdejmujemy szumowiny i dodajemy łyżkę vegety, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy około godziny. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy je i dolewamy odpowiednio wodę, która się wygotowała. W misce umieszczamy mięso mielone wraz z jajem oraz solą i pieprzem. Mieszamy dodając bułkę tartą. Z tak wyrobionego mięsa formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do gotującej się zupy. Lekko mieszamy i gotujemy kilkanaście minut. Starte ogórki dodajemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę dodając łyżkę mąki. Zalewamy wodą tworząc zasmażkę, którą przelewamy do zupy. Mieszamy. W dużym kubku hartujemy śmietanę (do śmietany dolewamy powoli bulion mieszając przy tym cały czas) i dodajemy do zupy,mieszamy. Można podawać z grzankami.
Komentarze