Pyszna tradycyjna zupa ogórkowa na żeberkach ja gotuję z ryżem bo moja rodzina lubi taką najbardziej.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg żeberek wieprzowych
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora
200 g ryżu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
Sól pieprz do smaku
Słoik 1 l ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany
Pęczek natki pietruszki
Po gałązce selera pora i lubczyku
1.Żeberka opłukaj, włóż do garnka zalej wodą i zagotuj, zbierz szumowiny gotuj około 15 minut następnie dodaj starte na tarce marchewki, pietruszkę , selera oraz pokrojone gałązki pietruszki, selera, pora i lubczyku oraz liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie gotuj około 15 minut. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ryż opłukaj dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut.
Żeberka wyjmij obierz mięso, wrzuć do zupy.
Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby dodaj wodę z ogórków, dodaj śmietanę.
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Komentarze