Zupa ogórkowa

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna tradycyjna zupa ogórkowa na żeberkach ja gotuję z ryżem bo moja rodzina lubi taką najbardziej.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Kawałek pora
    200 g ryżu
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu
    Sól pieprz do smaku
    Słoik 1 l ogórków kiszonych
    2 łyżki śmietany
    Pęczek natki pietruszki
    Po gałązce selera pora i lubczyku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka opłukaj, włóż do garnka zalej wodą i zagotuj, zbierz szumowiny gotuj około 15 minut następnie dodaj starte na tarce marchewki, pietruszkę , selera oraz pokrojone gałązki pietruszki, selera, pora i lubczyku oraz liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie gotuj około 15 minut. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ryż opłukaj dodaj do zupy. Gotuj około 20 minut.
    Żeberka wyjmij obierz mięso, wrzuć do zupy.
    Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby dodaj wodę z ogórków, dodaj śmietanę.
    Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Porady

Możesz również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować